ВСІМ  І  КОЖНОМУ  -  РІВНЕ  ПРАВО  !!!

Адвокату для захисту чи представництва по КУпАП одного ордера недостатньо!

Як практикуючий адвокат постійно стикаюсь з захистом людей в судах в справах про адміністративні правопорушення. В більшості випадків суди лояльно ставляться до адвокатів і підтвердження їх повноважень як учасників цього процесу. Адвокати найчастіше подають суду ордер адвоката та Свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю (по аналогії з КПК), вважаючи, що таких документів цілком достатньо для вступу в справу. І суди в більшості з цим погоджуються. Але законом встановлено інший порядок підтвердження повноважень адвоката.

При цьому законодавець розрізняє підтвердження повноважень адвокатами, які працюють за договором і адвокатів, які працюють в Центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Так, відповідно до ст.ст. 270, 271 Кодексу України про адміністративні правопорушення,повноваження адвоката, який надає безоплатну вторинну правову допомогу особам, що мають на це право, підтверджуються лише дорученням, що видається Центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

А от адвокати, що надають послуги згідно з оплатними договорами, можуть підтвердити свої повноваження трьома способами,надавши суду (чи іншому органу, який розглядає справу):

  1. або нотаріально посвідчену довіреність від клієнта (або посвідчену у відповідних випадках особою, яка має право на посвідчення таких довіреностей),
  2. або договір про надання правової допомоги,
  3. або ордер, при чому до ордеру обов’язково додається витяг з договору (з зазначенням повноважень адвоката або обмеження його прав), засвідчений підписами сторін договору.

Адвокат піклується про кошти клієнта і рідко вимагає від нього нотаріально посвідченої довіреності – простіше підписати договір, що вчиняється безкоштовно і набагато швидше.

Адвокату, який працює самостійно як само зайнята особа, достатньо при укладенні договору з клієнтом підписати ще один примірник договору для подачі в суд (орган).

А от адвокатам, які працюють в адвокатських бюро чи об’єднаннях, все-таки варто виписувати ордер (в якому вказується конкретний адвокат) та додавати до нього договір з клієнтом (чи його витяг), також підписаний бюро (об’єднанням) та клієнтом.

А Свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю взагалі нікому подавати в цій категорії справ не потрібно!

Консультації
Усні та писмові
Захист та представництво
в кримінальних справах
Правова допомога
в сімейних справах
Юридичне вирішення
трудових спорів
Житлові спори
та спори про нерухомість
Цивільні справи

Пошук по сайту

Пошук

Вхід для партнерів