ВСІМ  І  КОЖНОМУ  -  РІВНЕ  ПРАВО  !!!

Як стягнути компенсацію за час затримки виплати заробітної плати.

Просто, коротко і поетапно.

Для початку поясню про що йде мова і з якою ситуацією ми маємо справу. Це доволі поширена проблема працівників, які звільнились з роботи чи за власним бажанням чи за угодою сторін (не принципово), однак так і не отримали всі кошти, на які вони реально мають право, зокрема компенсації за невикористані відпустки, надбавки, заборгованість по виплаті зарплати, якщо така мала місце. В такому випадку, закон (стаття 117 КЗпП України) зобов’язує роботодавця виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

 

За яких обставин (важливих саме з юридичної точки зору) особа має право на отримання такої компенсації?

Якщо роботодавець не виплатив працівнику всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, в день звільнення або на наступний день після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок (якщо в день звільнення працівник не працював).

Змоделюємо ситуацію: з роботи ви звільнились ще в січні 2018 року. В підприємства умовно були складні часи, у відповідь на ваші звернення щодо проведення остаточного розрахунку прилітали лише відписки: грошей немає, чекайте. Не надто вже на щось сподіваючись, під новий 2020 рік ваш банківський рахунок поповнюється чесно заробленими ще два чи три роки тому коштами. Здавалось би, радій, що отримав хоч це, але роки очікувань як виявляється також мають свою ціну.

Друге питання, яке люди задають: скільки? Який розмір середнього заробітку працівник може стягнути і як його порахувати?

Для цього нам потрібно розмір середньоденної заробітної плати помножити на кількість робочих днів, які ви фактично чекали, що з Вами розрахуются.

Щоб визначити середньоденну зарплату слід отримати у вашого колишнього роботодавця довідку про розмір вашої заробітної плати за останні два календарні місяці роботи, а потім поділити її на число відпрацьованих робочих днів за цих два місяці.

Кількість робочих днів затримки розрахунку слід рахувати з наступного дня після звільнення і до дня фактичної виплати коштів. Якщо Ви звільнились 20 січня, рахувати почнемо з 21-го. Це легко зробити, використовуючи онлайн-калькулятори робочих днів (з календарями за 2018 і 2019 в двох руках зробити це буде не так складно, як довго, а час, як ми вже вияснили – це гроші).

Розрахунок цей вам буде корисно зробити навіть для себе, ще перед тим як йти до юриста писати позов (бо стягнення відбуватиметься через суд), аби вирішити чи воно того вартує.

Вирішили, що не хочете дарувати свої гроші аби кому - читайте далі.

В ситуації, яку ми взяли за приклад, гроші перерахували через два роки. Однак, часті випадки, що роки йдуть, а ви й досі знаходитесь в режимі «Хатіко». Тут важливо по строкам: виплата здійснена – маєте три місяці, аби звернутися в суд, щоб стягнути середній заробіток, виплати нема – строки не йдуть, коли набридне чекати – тоді й пишіть позов.

Важливо з точки зору доказової бази: саме на вашого роботодавця покладається обов'язок доведення відсутності вини, а це не так легко зробити, адже сама по собі відсутність коштів у роботодавця не виключає його відповідальності.

Чи потрібно платити судовий збір?

Так. З тої суми, яку ви просите стягнути, потрібно буде сплатити 1%, але не менше 840,80 гривень. Хороша новина - їх ви також можете стягнути з роботодавця, якщо виграєте справу.

Ще одна хороша новина – в переважній більшості випадків такі категорії справ розглядають в спрощеному провадженні без виклику сторін, що свого роду пришвидшить ваш шлях до результату. 

Знайте свої права ♥

Консультації
Усні та писмові
Захист та представництво
в кримінальних справах
Правова допомога
в сімейних справах
Юридичне вирішення
трудових спорів
Житлові спори
та спори про нерухомість
Цивільні справи

Пошук по сайту

Пошук

Вхід для партнерів